KARADENİZ BAROLARI FUTBOL TURNUVASI
Tarih: 30.03.2017 | Okunma Sayısı: 4731

Bölgemiz baroları arasında dostluk ve dayanışmayı artırmak, meslektaşlarımız arasında kaynaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenen Karadeniz Baroları Futbol Turnuvası baromuz ev sahipliğinde 17-21 Mayıs 2017  tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

 

KARADENİZ BAROLARI FUTBOL TURNUVASI

STATÜSÜ

MADDE 1 - AMAÇ ve KAPSAM

Bu statü, Karadeniz Baroları Futbol Turnuvasına katılım koşullarını, ev sahibi baroların, katılımcı takımların, teknik kişilerin, oyuncular ve diğer ilgililerin uymakla yükümlü oldukları kuralları ve oynanacak müsabakaların organizasyonuna ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

MADDE 2 – KISALTMALAR

Bu Statü’de geçen;

a) KBFT : Karadeniz Baroları Futbol Turnuvasını

b) KFBTDK : Karadeniz Baroları Futbol Turnuvası Disiplin Kurulunu

c) KFBTYK : Karadeniz Baroları Futbol Turnuvası Yürütme Kurulunu

d) KFBTTK : Karadeniz Baroları Futbol Turnuvası Tertip Komitesini

ifade eder.

MADDE 3 – KBFT KATILIM ŞARTLARI

1 – KBFT’na, başvuru sonucu adlarına fotoğraflı KBFT Oyuncu Lisansı düzenlenmiş kişiler ve oyunlara kabul edilen takımlar katılabilir.

2 – KBFT’na katılacak olan takımlar ev sahibi baro tarafından talep edilen belgeleri belirlenen sürede göndermek zorundadır. Söz konusu belgeleri göndermeyen, turnuvaya katılım kriterlerine uymayan, KBFT talimat ve düzenlemelerine aykırı hareket eden takımlar müsabakalara katılamazlar.

3 – KBFT’na katılım ücretsizdir. Katılımcı barolar masraflarını kendileri karşılarlar.

4 – KBFT’na ev sahipliği yapan baroların müsabakalarda fiilen kullanılan, soyunma odaları ve hakem odasına sahip, nizami boyutlarda, doğal çim veya suni çim zeminli, uygun bir sahayı temin etmeleri zorunludur.

5 – KBFT’na katılan takımlar müsabakaların düzenli şekilde oynatılmasını sağlamak amacıyla, takım idari sorumlusu görevlendirmek zorundadırlar. Bu görevi baro başkanı veya yönetim kurulu üyeleri de yerine getirebilir.

6 – KBFT’na kural olarak sadece Karadeniz bölgesinde yer alan barolara ait takımlar katılabilir. Ancak katılımcı takım sayısının düşük olması durumunda diğer katılımcı baroların muvafakati de alınarak ev sahibi baro tarafından bölge dışı barolar turnuvaya davet edilebilir.

7 – KBFT’na en çok 16 takım katılabilecektir. Turnuvaya kabul katılım başvuru sırasına göre yapılacaktır.

8 – Turnuva kapsamında zorunlu haller hariç olmak üzere kendilerine bildirilen fikstüre uygun olarak müsabakaya çıkmayan yahut diğer katılımcı takımların aleyhine olarak kasten turnuvadan çekilen takımlar bir sonraki turnuvaya katılamazlar.

MADDE 4 - OYUNCULARIN UYGUNLUĞU

1Turnuvaya katılacak oyuncuların sağlık raporu ile spor yapmalarına engel bir durumlarının olmadığını belgelemeleri ve müsabakalar esnasında veya sonrasında meydana gelebilecek tüm sakalık, hastalık ve kazalar sebebiyle organizasyondan herhangi bir tazminat ya da tedavi gideri talep etmeyeceklerine dair imzalarını taşıyan taahhütte bulunmaları zorunludur.

2 – Her takım müsabaka öncesi, daha önce bildirmiş olduğu ve adlarına fotoğraflı lisans düzenlenmiş kişilerden oluşan esame listesini belirleyerek maç kadrosunu oluşturacaktır. Esame listesinde yer alacak olan oyuncuların, o baro levhasına yazılı avukat ve stajyer avukatlardan oluşması esastır. Herhangi bir Baroya kayıtlı olmayan avukatlar turnuvaya oyuncu olarak katılamazlar.

3 – Takımlarda kademeli olarak, 31.12.2016 tarihi itibari ile kayıtlı avukat sayısı 100’e kadar (100)dâhil olan baro takımlarında 4, kayıtlı avukat sayısı 100 – 200 (200)dâhil arasında olan baro takımlarında 3, kayıtlı avukat sayısı 200 den fazla olan baro takımlarında 2 ‘‘meslek dışı’’ sporcu bulunabilecektir.

4– 3. maddede belirtilen meslek dışı sporcu katılımcı; en geç 01.01.2016 tarihinde sigorta girişi yapılmış olan baro personeli ve baronun bulunduğu başsavcılık bölgesinde görev yapan adliye personeli olabilecektir. Turnuvaya avukat kâtibi, hâkim, savcı, hâkim stajyeri ve savcı stajyeri oyuncu olarak katılamayacaktır.

5 – Adliye personeli ifadesi, fiilen adliyede çalışan, başsavcılık tarafından verilecek yazılı belge ile de adliyede çalıştığı onaylanan kişileri de kapsar.

MADDE 5 – İTİRAZLAR VE DİSİPLİN İHLALLERİ

1 - KBFT kapsamında oynanacak müsabakalar ile ilgili olarak kadrolara, oyunculara ve lisanslara yönelik itirazlar, takım idari sorumlusu tarafından ve yazılı olmak üzere, en geç müsabakanın oynandığı gün saat 24:00 a kadar KBFT Yürütme Kurulu’na yapılır. Kurulun kararları kesindir. Takım idari sorumlusu dışındaki kişilerin yapmış olduğu başvurular ile süresinde yapılmayan ya da yazılı olmayan talep ve itirazlar değerlendirmeye alınmaz.

2 – Turnuva kapsamında gerçekleştirilecek tüm müsabaka sonuçlarının tescili, maç gözlemcisi ve müsabaka hakeminin raporuna göre KBFTYK tarafından yapılacak olup kurulun kararları kesindir.

3 – Müsabakalar esnasında meydana gelen her türlü disiplin olayını inceleme ve karara bağlama yetkisi KBFTDK’ya ait olup kurulun kararları kesindir. Disiplin Kurulu 3 Baro Başkanından oluşur.

4 – KBFT müsabakalarında 4 sarı kart uygulaması yoktur. Aynı müsabakada ikinci sarı kartı görerek oyundan ihraç edilen oyuncu takımının oynayacağı bir sonraki müsabakada oynayabilir. Doğrudan görülen kırmızı kartlarda oyuncu, takımının oynayacağı bir sonraki müsabakada cezalı sayılacaktır.

MADDE 6 – MÜSABAKA ORGANİZASYONU VE SORUMLULUK

1 - KBFT müsabakalarının tarih, saat ve stadyum bilgileri ev sahibi baronun internet sitesinde ilan edilir. Söz konusu bilgiler katılımcı barolara ayrıca yazılı olarak bildirilmez.

2 - KBFT müsabakaları kural olarak KBFTYK tarafından önceden belirlenen gün ve saatte oynanır. Takımlardan birinin başvurusu veya müsabakanın oynanamamasına ilişkin özel bir durumun tespiti durumunda, KBFT Tertip Komitesinin uygun bulması halinde müsabaka gününde, saatinde veya yerinde değişiklik yapılabilir. Zorunlu değişiklikler en geç müsabakadan bir gün önce mesai saati bitimine kadar yapılarak, ev sahibi baronun internet sitesinde yayınlanacaktır.

3 - Sahalarda, müsabaka başlangıcında, devamında ve sonrasında sağlık, güvenlik, tribün düzenlenmesi, organizasyon, şiddet ve düzensizliğin önlenmesi ile ilgili tüm düzenlemeleri gerçekleştirme görevi ev sahibi baroya aittir.

4 - Ev sahibi baro, müsabakanın başlamasından, bitişine kadar geçen sürede statta bir ambulans ve bir doktor bulundurmalıdır. Görevlendirilen doktorun isminin müsabaka isim listesine yazılması ile birlikte belgesi de müsabaka hakemine ibraz edilir.

5 - Ev sahibi baro, müsabakaların oynanacağı saha ve tesisleri hazırlamak ve gerekli emniyet tedbirlerini almakla yükümlüdür.

6 - KBFTYK, müsabaka gruplarını en az 3 Baro Başkanının huzurunda kura çekme yöntemi ile oluşturmaya, fikstürü hazırlamaya, fikstürde gerekli değişiklikleri yapmaya, zorunluluk halinde ve tertip komitesinin görüşünü de alarak, müsabakaların gün, saat ve yerlerini değiştirmeye yetkilidir.

7 - Müsabaka hakemi, elverişsiz hava ve saha koşulları sebebiyle müsabaka başlama saatinden iki saat veya daha az bir süre kaldıktan sonra müsabakayı erteleyebilir. Ertelemeyi gerektiren sebeplerin bulunup bulunmadığının takdiri müsabakanın hakemine aittir.

8 - Ertelenen müsabakaların KBFTYK tarafından belirlenen tarihte oynatılamaması durumunda; KBFTYK, müsabakanın başka bir saha veya il ya da ilçede oynatılmasına karar verebilir.

9 - Müsabakalarda yedek kulübesini belirleme hakkı öncelikli olarak misafir takıma aittir. Fikstür çekiminde adı ilk olarak çekilen ve müsabaka listesine yazılan takım ev sahibi kabul edilir.

10 - Müsabaka öncesi yapılacak seremonide, misafir takım futbolcuları, takım kaptanı önderliğinde önce hakemler, sonra ev sahibi takım futbolcuları ile tokalaşırlar. Daha sonra ev sahibi takım futbolcuları, takım kaptanı önderliğinde hakemler ile tokalaşırlar. Ardından da müsabakanın hakemi, top ve kale seçimi için takım kaptanlarını davet eder.

11 - Yedek futbolcuların ısınma alanları FIFA, UEFA ve TFF Talimatları çerçevesinde oyun alanının konumuna göre müsabaka öncesi hakem tarafından belirlenir ve ilgililere bildirilir. Müsabaka esnasında her iki takımdan en fazla beşer yedek futbolcunun ısınmasına izin verilir.

12 - KBFT müsabakalarına hakem ve gözlemci atamaları, KBFTYK tarafından yapılır. Müsabakalara bir hakem, iki yardımcı hakem ve 4. hakem ile bir gözlemci atanır. Bu kişilere yapılacak ödemeler turnuvayı düzenleyen baro tarafından yapılır.

13 – Müsabaka süresince her takım en fazla 5 oyuncu değişikliği yapabilir. Oyundan çıkan oyuncu müsabaka süresince yeniden oyuna giremez. Müsabaka sırasında yapılacak olan oyuncu değişiklikleri esame listesinde adı bulunan kişiler arasından, takım teknik sorumlusunun onaylayacağı oyuncu değişiklik formu ile gerçekleşecektir.

MADDE 7 – SAHAYA GİREBİLECEK VE MÜSABAKA İSİM LİSTESİNİ İMZALAYACAK YETKİLİLER

1 - Müsabakalarda, yedek kulübesinde oturmaları kaydıyla sahaya en fazla 10 yedek futbolcu ile bir idari sorumlu, bir teknik sorumlu, bir antrenör, bir kaleci antrenörü, bir masör ve bir doktor girebilir.

2 - Takımların müsabaka isim listesinde yer alacak idari sorumlu veya teknik adamlarından birinin müsabakadan önce “Müsabaka İsim Listesini” imzalaması zorunludur. Müsabaka isim listesi veya lisanslara yönelik itiraz varsa, listeye yazılır ve imza altına alınır. KBFT müsabakalarında, KBFTYK tarafından belirlenen ve katılımcı takımlara yeteri miktarda verilecek olan müsabaka isim listesi kullanılacaktır. Müsabaka isim listesinde takım kaptanı mutlaka yazılacaktır.

3 - KBFT müsabakalarında takım kaptanı veya futbolcular ile sahaya giriş kartı bulunmayan yönetici, teknik sorumlu veya antrenör müsabaka isim listesini imzalayamaz.

4 - Müsabaka isim listesini imzalayan yönetici veya teknik adam, oyun sırasında hakem tarafından ihraç edildiği takdirde, yedek kulübesinde imza yetkisi olan bir başka yönetici veya teknik adam yok ise müsabakanın devam eden bölümünde oyuncu değişikliği kartını imzalamaya takım kaptanı yetkilidir.

MADDE 8 - TRİBÜN DÜZENLENMESİ ve ORGANİZASYON

1 – Katılımcı takımlar KBFTYK ve yetkili merciler tarafından belirlenen emniyet ve güvenlik tedbirlerine uymakla yükümlüdürler.

2 – Müsabakalarda, takımların siyah bant takma veya siyah forma ile müsabakaya çıkmaları, saygı duruşunda bulunmaları KBFTYK’nın iznine tabidir.

3 – Müsabakalarda spor ahlakına aykırı, tahrik edici, aşağılayıcı, dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, etnik ve siyasi ayrımcılığa yönelik söz sarf edilmesi yasaktır. Ayrıca müsabaka alanına veya yakın çevresine bu mahiyette afiş veya pankartların asılması yasaktır.

4 – Müsabakalardan önce yapılacak olan her türlü gösteri ve törenler KBFTYK’nın iznine tabidir. KBFTYK tarafından izin verilen gösteri ve törenlerin saha içerisinde ve yeşil zeminde müsabakanın başlamasına 30 dakika kala ve saha dışında (yeşil zemin dışında) müsabakanın başlamasına 15 dakika kala bitirilmesi ve sahanın müsabakaya hazır hale getirilmesi zorunludur.

5 – Turnuvaya ev sahipliği yapan barolar, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında saha çevresinde ve sahanın içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyon içerisinde hareket ederek emniyet ve güvenliğin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak zorundadırlar.

6 – Katılımcı barolar, seyircilerinin, oyuncularının ve mensuplarının saha ve stada verdiği maddi zararlarla ilgili sorumludurlar.

MADDE 9 – KUPA ve MADALYALAR

1 - KBFT müsabakaları sonunda ilk üç sırayı alan takımların sporcularına birer anı madalyası ile yine bu takımlara sıralamalarına göre birer kupa verilir.

2 - Kupa töreni organizasyonu KBFTTK tarafından yapılır. Takımlar kurulun belirleyeceği organizasyon kurallarına uymak ve kupa törenine katılmak zorundadırlar.

MADDE 10 - FORMA SETLERİ

1 - Takımların müsabaka süresince sırt numarası yazılı forma giymesi zorunludur. Herhangi bir nedenle iki takımın aynı renk forma ile müsabakaya çıkmak zorunda kalması veya müsabaka hakeminin talep etmesi durumunda, müsabaka hakeminin belirleyeceği kura ile takımlardan birisi müsabakaya antrenman yeleği giyerek çıkacaktır.

2 - Takımlar isterlerse formalarının arkasına futbolcu isimleri yazdırabilir ve forma göğüs reklamı alabilirler.

3 - Müsabakaya çıkan oyuncunun forma, şort, tozluk ve tekmelik ile müsabakaya çıkması zorunludur.

MADDE 11 – KURA ÇEKİMİ, GRUPLARIN OLUŞTURULMASI VE ÖZEL KURALLAR

1 - Bu statüde belirlenen istisnalar hariç olmak üzere müsabakalarda FİFA oyun kuralları geçerlidir.

2 - Katılımcı takım sayısına göre, grupların belirlenmesi amacıyla, müsabakaların başlama tarihinden önce fikstür çekimi yapılacak ve oluşan fikstür ev sahibi baronun internet sitesinde duyurulacaktır. Grup aşamasındaki Kura çekiminde herhangi bir şekilde seri başı uygulaması olmayacaktır.

3 - Katılımcı takım sayısına göre gruplar ve maç fikstürleri ev sahibi baro tarafından kura çekiminden önce katılımcı barolara bildirilecektir. Katılımcı baro sayısına göre belirlenecek fikstür gözetilerek, turnuva bitim tarihine bir gün ekleme veya çıkarma durumu mevcut olduğunda, bu durum katılımcı barolara kura çekiminden önce bildirilecektir.

4 - Grup müsabakaları tek devreli lig usulü ile oynanacaktır. Grup müsabakalarında galibiyet 3 puan, beraberlik 1 puan ve mağlubiyet 0 puan olarak değerlendirilecek ve grup müsabakalarının ardından sıralama puanı en yüksek takımdan başlamak üzere yapılacaktır.

5 - Puan eşitliği halinde sıralama, sırasıyla

Eşit puana sahip takımların kendi aralarındaki ikili averaj

Genel gol averajı

Daha fazla gol atan takım

En az kart görme (kırmızı kartlar 2 sarı kart olarak değerlendirilir) kriterlerine göre belirlenecektir.

Bu kriterlerin uygulanması sonrasında eşitliğin devam etmesi halinde aynı puana sahip takımlar arasında penaltı atışı yapılarak sıralama belirlenecektir. 5 farklı oyuncu tarafından yapılacak 5 penaltı atışında eşitliğin bozulmaması halinde eşitlik bozulana kadar seri penaltı atışlarına geçilecektir.

6 – Grup aşamasından sonraki müsabakalar katılımcı sayısına göre oluşturulacak şablonla katılımcı barolara bildirilecektir.

7 - Yarı final, 3.lük – 4.lük maçı ve final maçlarında normal sürenin berabere bitmesi halinde 10 ar dakikalık iki devre olmak üzere toplam 20 dakika uzatma süresi oynanacak, eşitliğin bozulmaması halinde penaltı atışlarına geçilecektir. 5 farklı oyuncu tarafından yapılacak 5 penaltı atışında eşitliğin bozulmaması halinde eşitlik bozulana kadar seri penaltı atışları yapılacaktır.

8 – KBFT kapsamındaki tüm müsabakalar 35’er dakikalık iki devre halinde oynanır.

9 – Kişi ve takımlar oyunlara katılmakla, müsabaka kurallarını kabul etmiş sayılırlar.

10 – Bu Statü’de olmayan hükümler hakkında karar verme yetkisi KBFTYK’ya aittir.

KBFT STATÜ GEREĞİ KATILIMCI BAROLARDAN İSTENEN BELGELER


1- Oyuncuların, teknik ve idari sorumluların belirtildiği, Baro tarafından tasdik edilmiş liste,

2- Avukatlar ve stajyer avukatlar için kimlik fotokopisi,

3- Adliye personeli için Başsavcılık tarafından tanzim edilecek adliyede çalışıldığına dair belge ve Adalet Bakanlığı kimlik fotokopisi; baro personeli için SGK kaydı ve baro personel kimlik fotokopisi,

4- Oyuncular için “futbol oynamasında sakınca yoktur” ibareli hekim raporu,

5- KBFT lisanslarında kullanılmak üzere son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf,

6- Müsabakalar esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek tüm sakatlık, hastalık ve kazalar sebebiyle organizasyondan herhangi bir tazminat ya da tedavi gideri talep edilmeyeceğine dair sporcuların imzalarını taşıyan taahhütname.

Av.Mehmet ÇIRAKOĞLU

Baro Başkanı

20.09.2024
AV. ÜMİT PEÇE
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.