5 ARALIK “TÜRK KADININA SEÇME SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİ” ;
KADIN HAKLARI GÜNÜ NEDENİYLE
BASIN AÇIKLAMASI
BUNDAN TAM 84 YIL ÖNCE; 5 ARALIK 1934’ DE ANAYASAMIZDA VE SEÇİM KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERLE TÜRK KADINLARI MİLLETVEKİLİ SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA KAVUŞMUŞLARDIR.
CUMHURİYETİN İLANI İLE BİRLİKTE KADINLARIMIZ ÇOK ÖNEMLİ SİYASİ, HUKUKİ VE SOSYAL HAKLAR ELDE ETMİŞLER, EĞİTİMDE, SOSYAL HAYATTA VE ÇALIŞMA HAYATINDA YER ALMAYA BAŞLAMIŞLAR,
ÖNCE BELEDİYE VE MUHTARLIK SEÇİMLERİNE KATILAN KADINLAR, MECLİSE GİRMİŞLERDİR.
KADINLARIMIZIN KATILDIĞI İLK GENEL SEÇİM OLAN 8 ŞUBAT 1935 YILINDA YAPILAN TBMM 5. DÖNEM SEÇİMLERİNDE, 17 KADIN MİLLETVEKİLİ TBMM’NE GİRMİŞTİR.
CUMHURİYET TARİHİNDE KADIN VE ERKEĞİN EŞİT YURTTAŞ MÜCADELESİNDE GELİNEN NOKTADA ÖNEMLİ BİR YOK KAT EDİLMİŞSE DE BUGÜN NÜFUSUMUZUN YARISI KADINLARDAN OLUŞMASINA RAĞMEN KADINLARIMIZIN FİİLİ OLARAK “EŞİT YURTTAŞ” OLAMADIKLARI AÇIKTIR. FIRSAT EŞİTLİĞİNİN SAĞLANAMAMASI, KADIN İSTİHDAMIN ARTTIRILMAMASI, SİYASİ KARAR ALMA MEKANİZMALARININ İÇİNDE KADININ YETERİNCE YER ALAMAMASI, KADININ İNSAN HAKLARININ İHLALİNE DEVAM ETMESİNE NEDEN OLMAKTADIR.
KADININ HER ŞEYDEN ÖNCE ÖZGÜR BİREY OLDUĞUNUN KABUL EDİLMEMESİ KADININ İNSAN HAKLARININ İHLALİNİN ÖNLENMESİNİN ÖNÜNDEKİ EN ÖNEMLİ ENGELDİR. BU NEDENLE BİREYLERİN VE TOPLUMUN ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLAYACAK BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN VE HUKUKİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILMASI ZORUNLUDUR.
KADIN – ERKEK EŞİTLİĞİNİ SAĞLAYACAK, KIZ ÇOCUKLARININ KESİNTİSİZ EĞİTİM YAPMASINA OLANAK SAĞLAYACAK, KADIN İSTİHDAMINI ARTIRACAK BİR DİZİ YASANIN ÇIKARTILMASI, YİNE ERKEN YAŞTA EVLENMELERİN, KADININ ŞİDDET, TACİZ GÖRMESİNE ENGEL OLACAK EĞİTİMLERİN VERİLMESİ VE YASALARIN BUNA GÖRE DÜZENLENMESİ GEREKLİDİR. BU YASALARIN ÇIKARTILMASINDA MECLİSTEKİ KADIN MİLLETVEKİLLLERİNİN KATKISININ ÇOK DAHA ETKİN OLMASI GEREKMEKTEDİR. ŞÜPHESİZ Kİ BU DEĞİŞİKLİKLER PARTİLER ÜSTÜ BİR ANLAYIŞLA ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR.
ÇAĞDAŞ MEDENİYET SEVİYESİNE ULAŞMAK İÇİN KADINI VE ERKEĞİ EŞİT YURTTAŞ YARATMANIN GEREKLİ OLDUĞUNA İNANAN TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ KURAN İRADE VE BU İRADENİN ÖNDERİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE İLKELERİ SAYESİNDE KADINLARIMIZ ÖZELLİKLE SEÇME VE SEÇİLME HAKKI YÖNÜNDEN BİRÇOK GELİŞMİŞ ÜLKEDE YAŞAYAN HEMCİNSLERİNE ORANLA DAHA ÖNDEDİR.
KADININ İNSAN HAKLARININ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALKMASI, YASAL DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILMASI, KADIN – ERKEK EŞİTLİĞİNİ SAĞLAYACAK TOPLUMSAL DÖNÜŞÜMÜN SAĞLANMASI İÇİN TÜBAKKOM VE BAROLAR OLARAK DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE ÇALIŞMALARIMIZA VE MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ.
KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ KADIN HUKUKU KOMİSYONU